Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2017 12:19 - Заговор на чужди фирми ни отнема първото/четвъртото място
Автор: lulchev Категория: Други   
Прочетен: 1699 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.03.2018 17:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Към заговора се присъединяват и учени от СССР

или за българските калкулатори "Елка-6521"

 

Преди няколко години един познат разпалено взе да ми разправя, как България била направила първия електронен калкулатор в света. А пък на мен никак не ми се вярваше тази работа. Та се се хванах да проуча малко въпроса. Истината се оказа "някъде по средата", както обичат да казват и както понякога се случва.

 

Наистина България е сред първите страни, започнали производство електронни калкулатори. Не е първа. Не е и четвърта в света, както често се пише, но е може би седма (след Великобритания, САЩ, Италия, Германия, Япония и СССР). Самият модел "Елка-6521" е някъде към десети-дванадесети в света.  Също така, разпространеното твърдение, че калкулаторът "Елка 6521" бил първият в света, който имал функцията "корен квадратен" е преувеличено.

Дали  "Елка" наистина е оригинална разработка, или "внедряване на чужд опит"*, както е евфемизмът, също не е съвсем ясно. (Например тук  http://e-vestnik.bg/3914 един човек казва нещо по въпроса - злостна клевета ли е, истина ли е, не знам, но не звучи неправдоподобно.) 

Също е добре да се отбележи, че едно е да се напънеш и да сътвориш един образец от нещо върховно (което в никакъв случай не е за подценяване), друго е да организираш производството му и то да върви гладко, качествено и повтаряемо. И тук е хубаво да се прочете (със свито сърце) как български калкулатори са се изасяли във Франция (Милена Димитрова, "Златните десетилетия на българската електроника", Труд, 2008,  стр. 216).

Но и да е бил  "внедряване на чужд опит", калкулаторът "Елка-6521" все пак си остава сериозно постижение. Дори ако щете само това, че е имало в онези времена хора, които да се усетят, че изчислителната техника е перспективна област и че бихме могли и ние да сме играч в нея, това пак е постижение. А и за внедряването на чужд опит пак са нужни компетентни хора на ниво. Само с находчивост и предприемчивост не става.

Тъй че производството на калкулатори в България е все пак хубава история. И понеже е хубава, не бива да бъде дискредитирана с пристрастни неточности. А и изобщо не е добре, когато самочувствие да се гради на несигурни основи.

И тъй, за да се знае, поднасям информация какво е имало по света преди "Елка-6521" и съвсем малко след нея, демек по времето на "Елка-22" (разработена 1966 и пусната на пазара в 1967). При датирането съм давал преди всичко годините и месеците на пускане на пазара, а не на представянето на прототип.

 

1961

През октомври 1961 е представен първият електронен настолен калкулатор "Anita MK VII" и "Anita 8" (Anita може би не е името на жената, вдъхновила създателя на калкулатора, ами акроним от серията тъпи: "A New Inspiration To Arithmetic" или "A New Inspiration To Accounting". Производител е Bell Punch Company Великобритания. Елементната база е вакуумни лампи (10 двойни триода), йонни лампи (около 180 тиратрона и един декатрон, впрочем декатронът е доста интересна лампа) и само един транзистор. Т. е. Anita е първият електронен калкулатор, но не е на полупроводникови прибори. Трябва да се отбележи, че лампите нямат особено дълъг живот и като цяло се смята, че не допринасят за добра надеждност на едно изделие.

http://www.vintagecalculators.com/html/anita_mk_8.html

 

1963

Към края на 1963 е представен електронният калкулатор "Mathatron 4-24" (САЩ). Елементната база на този и на следващите калкулатори, които споменавам, е дискретни транзистори (демек отделни транзистори, а не интегрални схеми, представляващи множество свързани транзистори и други елементи, оформени неделимо върху една малка обща подложка). Интересното е, че "Mathatron 4-24" е ПРОГРАМИРУЕМ, а също и че работи с числа с плаваща запетая. Негова особеност (не бих казал непременно предимство или крачка напред) е, че е печатащ. Прототипът на калкулатора е можел да изчислява квадратен корен, но в източниците, на които попаднах, не става изрично ясно дали първият редовно произвеждан модел е имал тази функция. Но моделът 8-48 Mod II, пуснат през 1964 със сигурност е изчислявал корен квадратен. Впрочем като оформление калкулаторът не е особено изящен и макар настолен, не е бил много лесно преносим.

http://www.oldcalculatormuseum.com/c-math8-48m.html

 

1964

През май 1964 е официално представен калкулаторът "Friden EC-130" (САЩ). Нещо като опитен образец на "Friden EC-130" е представен още през лятото на 1963. Лично мен този модел много ме кефи, макар че концепцията му не е била  перспективна (но да не навлизам в специализирана материя). В него има доста интересни нововъведения. Една повече външна особеност: Индикацията му е с електронно-лъчева тръба, нещо като кинескоп ако искате. На дисплея се виждат ВСИЧКИТЕ 4 числа (всяко с по 13 десетични разряда), които са в паметта на калкулатора.

http://www.oldcalculatormuseum.com/friden130.html

 

Пак през 1964, не се знае в кой месец, се появява италианският "IME 84"(Италия). През май 1964 поне се е рекламирал, а вероятно и продавал. Работи с 16-разредни десетични числа, или поне толкова е разредността на идикацията му. Индикацията е като в повечето тогавашни калкулатори  - с цифрови газоразрядни лампи. Освен четирите основни операции, е имал и функцията повдигане на степен.

http://www.vintagecalculators.com/html/ime_84rc.html

 

През юни е представен немският електронен калкулатор Olympia  RAE4/15

http://www.calcuseum.com/SCRAPBOOK/BONUS/13813/1.htm

 

През юли 1964 е представен и Sharp CS-10A. Има нещо посредствено и досадно в него, не ми е от симпатичните калкулатори. Сякаш е някакво електронизирано копие на механичен калкулатор.

 

През октомври 1964  се появява моделът 130 на Canon (Япония), известен и като "Canola 130".  Не е нищо особено.

http://www.calcuseum.com/desk_36295.html

 

През декември 1964 е представен, а през късната пролет на 1965 започват първите доставки на калкулатора "Monroe 2000" ("EPIC 2000"), за който информацията е оскъдна. Това, което може да се види на адреса по-долу е, че той е печатащ и че е съставен е от две части - едната съдържа клавиатурата и печатащото утройство, а другата - основната електроника. А също се вижда, че има корен квадратен. 

http://www.oldcalculatormuseum.com/w-epic2k.html

 

През 1964 година в СССР е пуснат в серийно производство калкулаторът "Вега". Разработен е през 1962 в Ленинградското отделение  на Централния икономико-математически инститит на Академията на науките на СССР. Произвеждал се е в Курския завод за сметачни машини (Курский Завод Счетных Машин) и затова върху него стоят буквите КЗСМ. Освен основните четири операции е имал още намиране на квадратен корен, повдигане на степен и (може би) извличане на n-ти корен.

Като се види вътрешността му, става ясно, че е руски до мозъка на костите си.

https://ru.wikipedia.org/wiki/Вега_(калькулятор)

https://www.yaplakal.com/forum2/topic1396762.html

(http://urban3p.ru/blogs/40172/)

 

През 1964 се произвежда калкулаторът "LOCI-1" (от LOgarithmic Computing Instrument) на Wang Laboratories (САЩ). Много интересно при него е това, че съдържа схема за логаритмуване и антилогаритмуване, която дава възможност умножението и делението на числата да се сведат до събиране и изваждане на техните логаритми. Дали "LOCI-1" е можел да смята корен квадратен не намерих. Но който може да смята логаритми и да антилогаритмува, той може да изчислява и корен квадратен, пък и най-различни други корени. Тъй че най-вероятно е имал корен квадратен, а и да не е имал, позволявал е получаването му в не повече от три стъпки. 

 

1965

 

През януари 1965 е представен "LOCI-2". Покрай другото е програмируем. Програмите се записват на перфокарти. Освен четирите операции, имал е корен квадратен, антилогаритмуване, реципрочна стойност (1/x) и квадрат на реципрочна стойност.  Оформлението и на двата модела " LOCI" е направо грозно. Но който е имал наистина нужда да върши работа, едва ли е гледал дизайна.

http://www.oldcalculatormuseum.com/wangloci.html

 

През 1965, както се говори у нас, е пуснат в производство и първият в света електронен калкулатор, извършващ операцията коренуване. Може би това е "Елка-6521", но не става ясно в кой месец е пусната. През април 1965 обаче е представен "Friden EC-132", който може да изчислява корен квадратен.  (http://www.oldcalculatormuseum.com/friden132.html). Да не забравяме също, че през късната пролет на 1965 е в продажба и "EPIC 2000", който също има коренуване. А може би първи е "LOCI-2", а дори и "LOCI-1". Или съветският "Вега". Но може би най-първи е Mathatron.
 

През август 1965 е в продажба и калкулаторът Cogito 240-SR на Smith Corona Marchant, който също може да изчислява квадратен корен. Наистина, прави го бавно и малко куриозно: Потребителят трябва да въведе първоначална груба стойност на търсения квадратен корен (например 2 ако търси корен от 5), след което калкулаторът започва да търси последователни все по-точни приближения. Това става достатъчно бавно така че на дисплея може да се наблюдава как показанието се приближава към точния отговор.  И изобщо калкулаторът е бавен и още при пускането си на пазара – остарял.

http://www.oldcalculatormuseum.com/scm240sr.html

 

В края на 1965 се появява още един интересен калкулатор, или може би първият в света (нещо като) персонален компютър: "Programma 101" на Olivetti . (А дали "LOCI-2" не е първи? А може би най-първият персонален компютър е ламповият LGP-30, пуснат през 1956.) Освен четирите основни действия, "Programma 101" има корен квадратен и възможност за програмиране, като програмите могат да се записват на магнитни карти.

http://www.vintagecalculators.com/html/olivetti_programma_101.html

 

В следващите години на пазара се изсипва една голяма купчина от модели, направени от отделни (дискретни) транзистори, като сред тях има може би няколко по-интересни. От тях задължително трябва да се спомене моделът 9100 на Hewlett-Packard. Той е програмируем калкулатор за научни изчисления, с корен квадратен, тригонометрични и хиперболични функци, логаритъм и т. н. (https://en.wikipedia.org/wiki/Hewlett-Packard_9100A) HP 9100  е един шедьовър, да ти е кеф да си имаш един такъв. Появил се е през 1968. Сигурно тъкмо по това време у нас вече са били изгладени проблемите в производството на "Елка-22". С калкулатора HP 9100 звездата на калкулаторите, изпълнени с дискретни транзистори, изгряла пет години по-рано, достига зенита си и угасва завинаги. След това (или малко преди това) започва скуката на интегралните схеми.

А през 1979 (не е печатна грешка, седемдесет и девета е) у нас излиза книгата "Електронни калкулатори. Конструкция и експлоатация", като 80% от обема й са посветени на калкулаторите с дискретни транзистори "Елка-22". Да ги разучат хората и да знаят как да ги стопанисват и поправят.  Дали през 1979 не е било по-евтино при повреда калкулаторът да се бракува и да се купува един нов калкулатор с интегрална схема, не знам. А и да е било, аз наистина не съм уверен, че икономическата логика непременно е най-добрата…  И си пазя една "Елка-22" и въпросната книга.

 

Тъкмо приключвах, когато се вгледах в следното: "…първите калкулатори с интегрални схеми от серията „Елка 42“, показани с голям успех през 1970 г. на световното изложение ЕКСПО–70 в Осака като единственият калкулатор на интегрални схеми за момента" https://bg.wikipedia.org/wiki/Елка-6521 ). Не ми се занимава с това, но който се интересува, може да направи проучване, като един добър стартов източник на информация е този: http://www.calcuseum.com/catalog_timekeeper.Asc.htm. Може да се започне от 1969. Трябва също добре да се проучи историята на модела Victor 3900 - един пресилен напън още през 1966 да се пусне на пазара калкулатор с MOS интегрални схеми, провалил се поради технически и икомически причини (http://www.vintagecalculators.com/html/victor_3900.html). Понякога така става, когато наистина си първи.

Отново обаче трябва да се каже, че постижението на България не е за подценяване. Дори „Елка 42“ да е внедряване на чужд опит*, трябва да се ориентираш чий опит да внедриш, да се докопаш до съответния опит,  да имаш компетентност да го внедриш и да го направиш бързо.  Закъснението спрямо първите в света успешно пуснати на пазара калулатори с интегрални схеми е с една, най-много две години.

Просто трябва фактите да се уточнят.

 

*По моралните аспекти на внедряването на чужд опит предпочитам да не се изказвам, те не са обект на настоящото писание.












Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lulchev
Категория: Други
Прочетен: 176893
Постинги: 148
Коментари: 6
Гласове: 97
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031