Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2008 17:25 - Протестът на един ром... (Аз си имам азбуката!)
Автор: demoniceye Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1661 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 19.01.2008 17:33


Спирката на трамвай 22.
Чакам си аз кротко, до мен се повърта и чака мургав ромски брат на видима възраст около 35 години. На пръв поглед (ще кажете) нищо ново под слънцето.
При по-внимателен поглед, обаче на левият ревер на мърлявото му палто забелязах закачено нещо, като служебен стикер.
Служебен стикер ли?
Образувах си любопитство и се загледах.
Оказа се ламинирана и снабдена с метална закопчалка лична карта.
Лична карта ли????
Дойде трамвайчето, качих се и не можах да го доразгледам.
Намерих си свободно място за сядане, седнах си удобно и се приготвих да сложа слушалките на МР3-ката в ушите си, когато едно: "Чекай сега аз да ти обясним госпожо", произнесено с нетърпящ възражение тон ме накара да е откажа.
"Виж ма сега госпожо, така, както ме гледаш аз на къв човек ти приличам? Аз съм да ти кая , даже много културен. Не съм некой крадец и некой джебчия."
"Аха не бил джебчия"-женски и мъжки смях.
"Честен кръст госпожо, ни съм крадец, ни джебчия, е, лежал съм в затвора 5 години, ама то не беше за кражба. Аз да ти каам ко мисла госпожо, то туй правителството такива ни прави. Нема общежития, нема къде да спим, па аз не искам да спим под мостовете.  Нема работа бе госпожоооо, нема ти каам. Само у чистотата има, па аз нема да работим у чистотата, не щем бе. Щото аз съм такъв човек, бе госпожо, ето на, виж ма, аз за това съм си сложил личната карта на палтото, та да се вижда какъв човек съм. Та да видат хората, че съм си съвсем културен, ни съм крадец, ни джебчия и знаеш ли ти що съм културен? Ми щото си имам АЗБУКАТА бе госпожо. Имам си и "А-то" и "Бе-то" си го имам. Тех никой нема да ми ги земе. Ма никой не иска да ма земе на работа бе госпожооооооо."

От начало смешно....
Но после ми стано тъжно.
Този очевидно недобре психически човек беше намерил своя си начин да протестира срещу отношението на обществото ни към тях.
 С лична карта, закачена на палтото.
До колко беше грамотен, друг въпрос.

И те са хора и имат право на работа, ограмотяване и на протест.

Мдааааа....



Тагове:   ром,


Гласувай:
0



1. cornflower - само демонстрации,
19.01.2008 17:41
иначе ромите са по-привелигировани от българите.
цитирай
2. анонимен - Скромно мнение - Stasy
10.02.2008 18:09
В службата ми се налага да работя с роми. Имама една жена от малцинството, която работи повече от всички, чистичка е и много старателна. Има българки, които само гледат да мине работното време и да отбият номера, както се казва, при това те са мнозинство. Жената /ромката/ е с основно образование, но е природно интелигентна и с нея може да се говори свободно на много теми. Много ми е приятно да комуникирам с нея. Мисля, че на тези хора не трябва да се гледа като на обобщено понятие. Всеки си има своя вътрешна същност независима от социалната и етническата си принадлежност. Трябва да им се даде шанс.
Леле, що разсъждения за едно скромно мнение изкарах.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: demoniceye
Категория: Тя и той
Прочетен: 1439685
Постинги: 297
Коментари: 2649
Гласове: 10495
Спечели и ти от своя блог!