Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2011 21:40 - Eкология ли? Не на нас тези!
Автор: demoniceye Категория: Политика   
Прочетен: 8094 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 02.10.2011 21:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„От следващата година тънките найлонови торбички ще имат нова, по-висока цена, като целта е потребителите да ограничат употребата им. Това коментира пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Цената на торбичките ще се повишава постепенно в годините, за да се избегне стрес за работещите в производството им, където са заети между 2-3 000 човека. Мярката е обсъдена с асоциация „Полимери“, за да се коментират възможностите за преминаване към производство на друг вид торбички, като биоразградимите,  отбеляза Караджова.“  съобщава bTV.

А по- точно от цена 0.03 ст на цена 0.15 ст. от следващата година.

Браво! Да ни е честито!  Поредната гениална идея на правителството породена от „загриженост“ за здравето на българското население.  Но, знаете ли, претекстът звучи  абсолютно измислен.

Първо на първо, като се замислим цяла България прилича на една ама много голяма боклукчийска кофа. Повишаването на цените на найлоновите торбички ли ще оправи нещата? Не.

Второ, да се позамислим кой ще има реална  полза от това? Собственикът на единственият завод за биоразградими торбички. А кой ли е той? Помислете си и сигурно ще се досетите. Полза би могъл да има и цар Киро, ако си създаде контрабанден бизнес с евтини найлонови торбички. Също както беше с цигарите. Изкуственото завишаване на цените на цигарите накара ли българите да пушат по-малко? Пак не. Накара ги да си търсят алтернатива. Единственото, което правителството успя да постигне е да е с милиони на загуба от контрабандни цигари и тютюн. А кой си напълни джобовете? Ромските братя, подкупни митничари и босовете им в сянка.

А кой ще пострада от цялата работа? Потребителите и търговците, с една дума пак простолюдието.

Иска ми се поне веднъж по телевизията да чуя, че цената на нещо се намалява. И също така ми се иска, когато великите мозъци в правителството вземат някакво подобно крайно решение, няма ли поне веднъж да предложат алтернатива?

Примерно да финансират производителите на торбички за закупуване на оборудване за масово производство на биоразградими торбички.

Или пък да се върнат назад в оплютото Тошково време и да си спомнят за кесиите от амбалажна хартия за пазар.  Или да погледат малко американски филми и да обърнат внимание как средностатистическият американец си отнася покупките до колата в огромни кесии от рециклирана хартия.  Могат да финансират проект за производство на кесии от рециклирана хартия. Да, ама не! Защото виждате ли производството на хартиени кесии отделяло голямо количество въглероден двуокис, също вреден за здравето на хората.

Питам аз? Колко предизборни плаката трескаво се произвеждат в момента? Колко милиона листовки агитиращи да изберем този или онзи? И тяхното производство не отделя ли въглероден двуокис? Кое е по- полезно за нас като потребители, от чиито джобове се отделят парите за данъци, такси смет и какви ли не още измислици, предизборните им плакати и листовки или амбалажни кесии за пазар? Хартията на която е отпечатана книгата на „световно известният“ писател Азис не е ли отделила въглероден двуокис при произвеждането си? Явно не е, както не е и хартията за всички жълти парцали, с които ни засипват по вестникарските будки.

Екология ли? Загриженост за моето здраве ли? О, моля не на мене тези. Който и да е бил начело на тази държава никой и никога не го е било грам грижа за добруването на населението. Грижат се единствено да напълнят собствените си джобове. Да ни се не види и демокрацията!

 

В този случай ще ни принудят да си шием торби от овехтели пердета в домашни условия, за да не плащаме 1 лв за найлоново пликче. Ама чакайте малко, уважаема г-жо Караджова, защо спирате до тук? Аз Ви предлагам да повишите цените и на торбите за боклук на примерно 24 лв за стакче. Какво, те не са ли найлонови?  Изнасянето на боклука от домовете ни събран в две шепи ще е чудесна гледка достойна за държава бъдеща членка на Шенген!

Oригиналът го написах тук. И понеже напоследък повече пиша тук, който се интересува от моята скромна личност може да чете. :) 

Поздрави на всички приятели!




Гласувай:
9




Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - Здравеееееей!:))
02.10.2011 22:48
Чрез високи цени на стоките към висок стандарт на живот на мафиотите!:))
Винаги съм харесвала рециклираните кесии! Много място, малко шум!:))
Ама - кой ли ни пита нас?
Поздрави!:))
цитирай
2. rustocks - Бизнеса си е бизнес!
03.10.2011 09:49
Бизнеса си е бизнес!
цитирай
3. estirbg - Абсолютно си права!
03.10.2011 11:18
"Богоизбраните", когато седнат на креслата си, смятат за унижение да се допитат до народа за идеи и мъдрост, дори и за подобни малки битовизми, които пораждат големи неудобства. Толкова години се наситихме на толкова "мъдреци". Ама народът не напразно е рекъл:"Умът прави - главата пати!" Ха да ни е честита поредната "иновация"!
цитирай
4. virtu - Хе хе , вече ме цакаха с цена от по 0.10 ст на торбичка , за две мекички .
03.10.2011 13:45
Ама няма да кажа коя е баничарницата , щото ще ме обвинят в расизъм.
Привет от мен !
цитирай
5. tutankhamon661 - demoniceye
03.10.2011 19:07
Добре дошла!
Крайно време беше да се появиш.
цитирай
6. osi4kata - ако това ще ви успокои,
03.10.2011 21:40
искам да ви информирам, че това не се случва само в България. В НЗ вече от няколко години е така. И този път - имат право. Изровете от тавана бабините мрежички за пазаруване - много са ефикасни :))). Наилоновите торби са удобни за нас, но неудобни за околната среда.
цитирай
7. linkuln - Лошо няма....
19.10.2011 11:35
Аз съм против наилоновите торбички, но трябва да има алтернатива преди да се вземат такива мерки както и време на производителите им, да преустановят дейността си... От нас зависи как изглежда България и ако единственият вариант е да ни бръкнат в джоба за да го осъзнаем съм напълно съглана с мерките...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: demoniceye
Категория: Тя и той
Прочетен: 1439344
Постинги: 297
Коментари: 2649
Гласове: 10495
Спечели и ти от своя блог!