Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2008 11:50 - Наистина ли ни мразят македонците?
Автор: demoniceye Категория: Лични дневници   
Прочетен: 16628 Коментари: 29 Гласове:
0

Последна промяна: 21.05.2008 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Или Слави Трифонов прави опити за провокации?

Обикновено мнението ни по отношение на македонския въпрос се формира още в часовете по история в училище...

Естествено, учат ни, че турско робство не е имало, а само пет века присъствие, и че Македония е била част от България, макар и илюзиите за България на три морета във все по-глобализиращото се съзнание на модерния човек отдавна да са умряли. Защо българо-македонският въпрос никога не беше погребан и защо в различни периоди на геополитическото ни развитие все още съществува и къде се корени?

За мен проблемът, произтичащ от междукултурната ни комуникация, се корени в светогледа ни. И по-точно не на нашия, а на техния. Не са малко младите хора, които възприемат Добруджа, Мизия, Тракия и Македония като географски области, принадлежащи/ли на страната ни. Много от нас осъзнават, че държавата Македония като суверенитет си е социално-политическа организация, чиято идентичност България първа призна още през 1992 година.

На какво основание ни мразят тогава?

Цар Самуил цар Македонски?

Не са ли просто нахални?

Колко българска кръв е пролята за така наречената македонска земя и ако ние българите не ги чувствахме нашеници, наши родственици дали би се проляла?

Струва ми се, че има нещо сбъркано в отношението на македонците към нас, при условие, че България винаги е демонстрирала приятелско и добросъседско отношение в годините им на труден преход. 

Защо?




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valsodar - Не ни мразят, просто ни завиждат :)
21.05.2008 11:55
И има за какво да ни завиждат, щом и техни президенти изявиха мерак да стават наши граждани - има за какво.
А инак, нищо лошо към така наречените "македонци" или по-точно казано неосъзнали се българи :)
цитирай
2. retsboc - Правилно!
21.05.2008 11:55
Защо?

И аз имам наблюдения, че сякаш ние им пречим...
цитирай
3. lightone1 - Защото са комплексари!
21.05.2008 11:58
"Македонците"(ще ги наричам, за да се отличават) никога не са имали собствена държава.Сега когато я получиха на тепсия(ако България не ги бе признала, Русия нямаше хич да си мръдне пръстта и оттам щеше да стане лошо за тях) - те искат да бъдат самостоятелни.Не са никак малко 80 години сърбите да ти набиват в главата, че България е враг на македонците.Според мен Югославия е причината "македонците" да се имат за нещо повече от нас.Псевдо-македонци(чисти сърби) са крали от историята ни и са я нагласяли както им скимне.Нищо лошо против сегашните сърби, но техните прадеди са виновни за нашето дередже с югозападните ни братя по кръв и по душа.
цитирай
4. valsodar - Те сърбите вече си платиха с лихвите за мегаломанията
21.05.2008 12:05
От държавата им остана едно парче земя, удивително изпълнение на предсказанието от Крушевац. Посяха ветрове и пожънаха бури.
Само един приятелски съвет към македонците, когато пикаят да внимават за посоката на вятъра, за да се не опикаят отново , както в спора с Атина за името си.
цитирай
5. анонимен - струва ми се ..
21.05.2008 12:23
че те не обичат и гърците и албанците и сърбите... т.е не се разбират със всички, мразят всички и считат всички за завоеватели ... как не са предяли претенции още за паерсиискте земи ми е чудно
цитирай
6. baletlnetpepas - Статията е провокативна и всяваща омраза
21.05.2008 12:27
македонците ни обичат, а ние по незнайни причини ги мразим. Може би защото им завиждаме, че са успяли да се оттърват от българската държава, а ние не!
Любов, хора, любов - това е пътя!
цитирай
7. m1d2g3 - Най-сетне нещо и по БТВ
21.05.2008 12:30
Като изключим недоразумението Иван Кулеков, който по безумен начин се опитваше да разсъждава на историческа тематика, все пак филмът заслужава внимание. Не мисля, че трябва да се насажда омраза срещу македонците, просто реалността е такава. Крайно време беше хора като Виктор Канзуров и Драги Каров да бъдат показани по някоя ефирна телевизия. Вече и децата са наясно с антибългарските настроения по Вардарско. Позитивните сигнали от българска страна не трябва да спират, защото в противен случай ще си продължават старите спорове, а дори може и да се задълбочат.
цитирай
8. azsymtoi - ***
21.05.2008 12:46
Проблемът с Македония, като географска област на България съществува от скоро, исторически погледнато. Т.нар. македонци са получили много лошо образование, което води до лоши последици. Още по- лошото е, че тези последици не са само за тяхна сметка, а и за нас и цяла Европа. Следващия момент от бъдещата история е назрял много яко. Това е моментът, в който албанското малцинство в Македония ще си поиска автономноста. Тогава Македонците ще го усетят огромен и квадратен. Тогава чак някои от тях ще съжаляват за простотията си. Останалите ще продължат да живеят в тази "Земя на слепци". Промитите им мозъчета ще продължат да "пискат", че са македонци, а не българи. Един ден, когато вече е късно, мисля, че ще се извинят и ще поискат помощ, ние ще дадем и после пак ще ни забият нож в гърба. Това е тяхно верую. Забий ножа в гърба на брат си, вдигни ръка и викай "Македония над всичко"!
цитирай
9. анонимен - viki11
21.05.2008 12:56
Една съседка е с македонски произход, родителите й са дошли тук, когато са били на 12 години и по-малко. Та тя ходи в Македония и казва, че там македонците се възприемат като българи и всичко останало са провокации. Болшинството поне. А тя има добри наблюдения.
цитирай
10. luben - Причини - много
21.05.2008 13:03
по темата мога да пиша от днес до Коледа. Примерно.

Ще опитам по кратко. След загубата на Вардарска и Гръцка Македония след 1 св. война, там започва един сериозен геноцид над българския етнос - както културен, така и физически. Тотално се налагат сръбски/гръцки език и църква и говорът на български се наказва или със затвор или с отрязан език - в най-крайните случаи. Разбира се - повечето хора искат да оцелеят (за останалите е ясно). Сърбия праща няколко десетки хиляди сърби в Македония, които допълнително спомагат за анти-българските настроения там. След 1944 събитията с насилието се повтарят и ... вече имаме 3 поколения обучени в анти-българизъм и ... всичко, дето е лошо идва от България. Малките изключения (оцелели) на по-високо ниво като Л. Георгиевски и (лека му пръст) Б. Трайковски не могат да отстояват про-сръбските настроения и да се противопоставят на анти-българските. Е - остава да видим кога М-я ще се албанизира... не виждам кой знае колко други преспективи с тази анти българска позиция.
цитирай
11. gothic - Въпроса е твърде сложен. Но на мен ми ...
21.05.2008 13:22
Въпроса е твърде сложен. Но на мен ми се струва, че ако албанците в Македония решат да последват примера на родата си от Косово( дано да не съм прав, стига вече простотии на Балканите), македонците ще почнат да се изпопребиват да се изкарват кой е по-голям българин.
цитирай
12. fenris - Ами
21.05.2008 13:32
теорията им, се дължи единствено на Александър! Те нямат история и култура, за това ни крадат ВАпцаров, нарече основоположник на македонската култура, А Александър си е бил грък! Паисий също се опитаха да откраднат, Самуил и изобщо комитопулите! НЯма смисъл да изброявам. Македония е искуствено създадена държава, за постигане на баланс и като такава тя търси собствена идентичност и понеже няма такава краде от останалите балкански държави! Дразнещо е, но те са такива и единственият начи е нашето правителство да престане да е толкова толерантно, защото се излагаме пред Европа, още по-лошо излагаме Европа!
цитирай
13. viovioi - Мразят ни, защото някои(като Слави например)ги тресе великобългарски шовинизъм
21.05.2008 13:34
На Македонскаа територия живеят много българи, които са репресирани, както по време на Титовската диктатура, така и днес от наследниците на тайните служби. Това е техния ответен удар. Просто и ясно.Не сме братя, не сме един народ и това е!!Поне аз не ги чувствам близки, по скоро сърбите бих казала че чувствам близки.
цитирай
14. valsodar - viovioi , права си
21.05.2008 14:13
Права си, тона на Слави, често е много далеч от този който е редно, отчитайки аудиторията му.
Но майната му на Слави и на простащините му от ефира, дефакто един "шоумен" и нереализирал се певец не може да влоши отношенията ни с Македония на държавно ниво.
Може би и нещата са прекалено преекспонирани, постоянно работата ме среща с македонски превозвачи и честно казано, не съм усетил и нотка неприязън в отношението им към нас.
Хора като хора - удивително е колко много си приличаме с тях в насъщните си проблеми.
А инак на тема история, лека-полека ще си поулегнат нещата, забелязвам че и най-големите македонисти на фона на последните исторически разкрития взеха да тръбят отбой :)

http://bg.altermedia.info/?p=322
цитирай
15. santiago - :)
21.05.2008 14:32
Ще бъда кратък. С македонците сме едно цяло, така както и със сънародниците ни в района на Странджа и Сакар например. Те говорят на техен си районен диалект, който спада към българския наш език. Всички сме срещали македонци в България, но те тука се държат по един начин, а там иначе. Направете друга тема, който иска да пише за това какъв е Слави и какъв не е! Както на пенсионерите в България им е промит мозъка с утопията на комунизма и не могат да възприемат настоящето, така и там в Македония, докато продължават да ги учат(да им промиват мозъците) на фалшива история ще си мислят, че са нация...ама не са! За да има нация трябват собствени език, култура, народ...те какво имат?!?
цитирай
16. vkolev22 - просто е!
21.05.2008 16:38
Никой не иска да е с губещите, а когато си загубил 3 войни за 6 години и 4 за 30... Вярно, има и външен натиск и местен опит за обслужването му. Колкото по-малко ги притискаш, толкова по-лесно си признават, че са българи - мнозинството, разбира се. През деня ти говорят, че произлизат пряо от Александър, а вечерно време след втората чашка плачат и говорят, че сме една кръв, но на следващия ден пак се връщат към Александър и така до безкрай. Преживял съм го с много свои колеги.
Сега е друго и въпросът с паспортите, колкото и да са ясни практичните мотиви, пак показва, че за тях да захвърлят "идентитетот" не е голям проблем. Добре, че не се разбират с никой от съседите си, а Гърция ни прави повече услуги, отколкото нашите пишман-дипломация и псевдонационалисти.
цитирай
17. lubitel - Явно омразата е типично българска ...
21.05.2008 17:25
Явно омразата е типично българска черта!
И така наричащите се “македонци”, поради това , че са си 100% наши сънародници, към които аз имам най-добри чувства - тези хора не са по-различни от нас.
Погледнете какво става около нас – ние неуморно се мразим помежду си, тук в България!!! И защо?
Така и все още не мога да разбера вътрешната българска омраза и всеобщото чуждопоклонство??
Не е достатъчно само с големи букви да си напишем на Народното събрание – “Съединението прави силата” – време е да го осмислим и разберем!
цитирай
18. slavuncho - Македонците...
21.05.2008 17:55
Македонците са си българи от Македония и не само Слави, а и други си гъделичкат рейтинга на тази тема - модерно е.
Налудничаво-розовото образувание на Филип Димитров ръгна и призна Македония като независма държава. Нямам толкова информация за да преценя дали бе от чиста и неподправена лудост или бяха под сериозен външен натиск - не знам! Но резила остана завинаги!
От постигна и от коментарите не проличава огромната роля на Русия, СССР, пак Русия в тези балкански етюди.
Стратегическите руски интереси никога, според мен, не са включвали силна и голяма България на Балканите. И за това не сме. Справка - историята :).
Велика Сърбия, Югославия - да. Те се управляват лесно - казваш им, че "що е техно е най-лепо" и ги пускаш по правата, докато поведението на 1 българин е трудно, много трудно предвидимо, а какво остава за цяла държава?!:)))))
Е, разбира се не това са причините. Нещата, според мен, започват от преди 1000 - 1 200 години и за сега русите имат превес.
цитирай
19. lightone1 - Малко опресняване
21.05.2008 18:02
За тези, които не знаят - втората държава, която признава Македония е Русия.Но това става едва СЛЕД като Желев моли за това Елцин, който тогава е на посещение в България.
цитирай
20. meto76 - Да отречем наличието на македонска ...
21.05.2008 18:57
Да отречем наличието на македонска нация и език, значи да отречем държавообразуването в съвремеността. А държаво образуването е факт.Виж Косово.Някога през 19 век така са отричали и съществуването на българската нация.Днес има не малка част от македонците, които се определят като българи.Но те са малцинство.В голямата си част македонците се мислят за македонци.Те живеят в собствена държава и си имат свой език - македонски.
цитирай
21. анонимен - Много от написаните мнения преди ...
21.05.2008 21:45
Много от написаните мнения преди мен са верни, но това автоматично не значи, че Македония трябва да бъде част от БГ. Някой може ли да ми каже каква е разликата между Австрийци и Германци, френско-говорящи Белгийци и Французи? Просто поради една или друга причина са се самоособили като отделни държави. В арабският свят има толкова много държави с една религия и език. А също не смятам, че ще спечелим много от присъединяването на македонските къманаци. А че ни мразят си е безспорен факт - за тях сме бугари-татари; не ми се иска да си припомням обидите, които съм чел от тях по форумите. Наистина, като че ли най-правилната политика е да игнорираме тяхното присъствие, докато техния народ не узрее за нормални контакти. Точка!
цитирай
22. анонимен - България е предала и продала Мак...
21.05.2008 21:54
България е предала и продала Македония така, както сега предава и продава себе си!
цитирай
23. santiago - ????
22.05.2008 02:01
Хахахахаххх...последните 3-ма души, дето са писали май не са били на училище...не говорете глупости, бе хора! Македонски език - абе вие нормални ли сте?!?
цитирай
24. luben - И аз мисля
23.05.2008 10:04
като готик - в един момент на вероятно неизбежното албанизиране на съседите ни, нищо чудно да поискат присъединяване към нас... Е - въпросът е да сме подговени за тогава. Колкото и странно това да звучи...
цитирай
25. nenaglednata - да бе,
23.05.2008 10:55
македонски език... В Московския университет преди няколко години дори въведоха специалност Македонска филология, срам и позор...
А вече и Хитър Петър е техен герой и паметник ще му издигнат...
цитирай
26. lava - на въпроса: защо?
23.05.2008 12:52
ще отговоря.Ходила съм 7-8 пъти в Охрид. Питах техните ученици за историята им и ми се изправи косата. Лъжат ги, манипулират ги, мачкат ги (докато Македония е била част от Сърбия са ги малтретирали и избивали, ако твърдят, че са българи).
ЗА себе си си дадох сметка, че това население , което се е борило да бъде част от българската екзархия след нейното учредяване през 1870 г. и е оцеляло след 5 века господство на друговерци, същото това население загуби своята национална идентичност само за 50 години под властта на братя славяни и християни т.е. единоверци.
Казват, дайте им право на македонците да се самоопределят. Добре, но как като десетилетия ги лъжат. Нали за такива като тях Паисий се провикна: "знайте своя род и език", и тръгна да обикаля да им събере сведенията за историята и да я напише.
За да знаят.
Те не са виновни , те са потърпевши.
Те са ЕНИЧАРИ.
Наскоро едно македонче (работи в шато "Вапцаров" в Банско и учи в София) ми обясни, че се чувства македонец... и че за Самуил няма никакви доказателства(???). Аз само го попитах: а сащо е Василий II българоубиец, а не македоноубиец. Замълча. Нямаше какво да каже.
цитирай
27. idan - Пробл;етът е многопластов. В ра...
23.05.2008 21:36
Пробл;етът е многопластов. В различни периоди от време и България е допускала грешки спрямо "Македония", поставяйки си други, оказа се недостижими цели. За жалост тези неща сега е лесно от дистанцията на времето да ги констатираме. И все пак играта на така наречените велики сили, разпокъсването на територията на България, създаването на изкуственото образувание Югославия изиграват отрицателнмата си роля.
Аз съм бил в "македония", нямам впечатление за омраза сред обикновените хора, макар че винаги си има изключения.
Стува ми се, че този въпрос в близките години ще има развитие, дано само е за доброто на всички.
цитирай
28. lovemountain - Ще опитам накратко
14.06.2008 21:31
За мен лично македонския е диалект на българския език, както има диалекти по различните краища на страната ни, така и в Македония. А колкото до това дали ги мразим или те ни мразят - аз лично не мразя никого и мисля, че и за нас и за тях би било много хубаво и бихме живели много по-добре , ако пак сме заедно както някога сме били. Имам приятели от македонския край на БГ територия и искам да кажа , че те са страхотни хора! Ако и тези територии днес бяха в границите на Македония не мисля, че те нямаше да са толкова готини колкото са, само че най-вероятно нямаше да ги познавам сега. Така че моето мнение с няколко думи е такова - една политическа граница не може да накара един народ да намрази сънародниците си отвъд тази граница.
цитирай
29. анонимен - ...
02.01.2010 15:37
abe s kfo pak kraina smetka sme mnogo pove4e ot tqh :D
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: demoniceye
Категория: Тя и той
Прочетен: 1439410
Постинги: 297
Коментари: 2649
Гласове: 10495
Спечели и ти от своя блог!